Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Καλοκαιρινή ραστώνη τέλος.

Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του και κάθε βουλευτής στο γραφείο του. Τακτική παρουσία στην βουλή κι αγώνα για την σωτηρία της πατρίδας, είναι και οι μόνοι που για την ώρα έχουν εξασφαλισμένη και καλή μισθοδοσία, ή μάλλον αποζημίωση όπως θέλουν να την ονομάζουν. Οι άνεργοι να παρουσιασθούν στον ΟΑΕΔ μήπως και τους βρουν (κάτι πολύ δύσκολο) κάποια εργασία. Οι απόμαχοι συνταξιούχοι να κάνουν την διαθήκη τους, αν τους έχει μείνει ακόμη κάτι να διαθέσουν, γιατί ιατροί και φάρμακα τέλος. Το κοινωνικό κράτος μας εγκατέλειψε. Τα αποθεματικά των ταμείων έκαναν φτερά. Τα κατάπιε το αδηφάγο κράτος με τα κουρεμένα ομόλογα κι ας ήταν κρατήσεις απ’ τους μισθούς μιας ολόκληρης ζωής, για να είναι «περήφανα γηρατειά», όπως έλεγε ο μακαρίτης Ανδρέας, με τις περίφημες ατάκες του.

Τώρα γιατί έγινε αυτό, ας μην το ψάχνουμε, αφού κατά νόμο, ο πρόεδρος και τα διοικητικά συμβούλια διορίζονται από το κόμμα που είναι στην κυβέρνηση, με τα δικά του παιδιά, να τρώνε κανένα κομμάτι ψωμί τα καημένα και να παίρνουν εντολές από την κυβέρνηση για την διαχείριση των εσόδων, αφού από οικονομικά συνήθως δεν έχουν ιδέα. Έτσι λοιπόν πάνε οι οικονομίες των εργαζομένων κι από εδώ και πέρα ότι γράφει καθενός η μοίρα του και καλή ψυχή. Καιρός είναι να φεύγουν οι γέροντες συνταξιούχοι, οι ανάπηροι, οι έχοντες ανίατες ασθένειες και γενικά οι αναξιοπαθούντες. Έτσι θ’ ανακουφίσουν και τις δημόσιες δαπάνες, προς όφελος των νεοτέρων. Είναι πολυέξοδοι με τις συντάξεις, τους γιατρούς και τα φάρμακα. Ίσως αποδημώντας εις Κύριον, να είναι πιο καλά. Γι αυτό ας ζητήσουν την διαβεβαίωση των επί γης εκπροσώπων του. Οι μόνοι που τράβηξαν κουπί κατά την διάρκεια των διακοπών ήταν η τριανδρία που στηρίζει την κυβέρνηση. 

Συμβούλια και διαβούλια, πως θα σταθούν απέναντι στην τρόικα. Είναι να τους λυπάσαι. Συνεχώς μας λένε ότι πονάνε με τα μέτρα που πρέπει να πάρουν. Δεν προλαβαίνουν τα παυσίπονα. Ο πρωθυπουργός μας διαβεβαίωσε πως είναι το τελευταίο πακέτο που ετοιμάζουν. Τέρμα τα πακέτα, από εδώ και πέρα ότι παίρνουν θα είναι χύμα. Ο Ευάγγελος μας είπε πόσο βαρύς είναι ο σταυρός που κουβαλάει. Ποιος τον πάει για σταύρωση; μόνος του το επέλεξε, για να πάρει την θέση του πρόεδρου. Όνειρό ετών. Πάντως όχι εμείς. Προτείνω να του πάρουμε ένα γερανάκι, ν’ ανακουφισθεί λιγάκι. Αν προσέξετε λίγο, θα δείτε ότι έχει χάσει ίσως και πάρα πάνω από 10 γραμμάρια τους δύο τελευταίους μήνες. Νισάφι πια. Ο τρίτος…. ο αριστερός, μόλις και κρατάει τα μπόσικα. Έβαλε και γραβάτα, το σύμβολο των καπιταλιστών. Μόνον απ’ αυτόν περιμένουμε κάτι οι προλετάριοι. Ας ελπίσουμε πως δεν θα μας βγει ένας νέος Τσιριμώκος. Όλα του ταιριάζουν, ας τ’ αλλάξει για την υστεροφημία του.

Υπάρχει κι ο Παπανδρέου ο μικρός, των ξεχάσατε; Αυτός πνίγει τους καημούς του στα νερά του Αιγαίου, παλεύοντας τα κύματα με το μικρό κανό του. Έχει όμως υποχρεώσεις. Ο λαός του έδωσε πάλι μία έδρα στο κοινοβούλιο, αναγνωρίζοντας τις υπηρεσίες του προς το έθνος. Έχει να πάει και στο Harvard για μια σειρά διαλέξεων, με θέμα την οικονομική του πολιτική, που έφερε την ανάπτυξη στην Ελλάδα. Θα δώσει κι αλλού τα φώτα του. Πάντως για την αλήθεια ο πρωθυπουργός πήρε όσα μέτρα είχε πάρει ο Ευάγγελος ως εκπαιδευόμενος οικονομολόγος. Αν δεν με απατά η μνήμη μου είναι συνταγματολόγος. Πού έμαθε οικονομικά; Απείλησε όποιον του κουνάει το δάκτυλο, ενοχλείται. Είναι όμως ο πρώτος διδάξας όταν μας απειλούσε με διακοπή του ρεύματος, αν δεν πληρώναμε το χαράτσι της ΔΕΗ. Επίσης δικός του είναι ο κεφαλικός φόρος επί των ακινήτων. Εφεύρεση των Τούρκων επί των μειονοτήτων, Ρωμιών Εβραίων και Αρμενίων. 

Τώρα ο φόρος είναι διάσπαρτος και θα τον κάνει ενιαίο, μειώνοντας το αφορολόγητο από 200.000 € σε 100.000 €. Αυξάνοντας συγχρόνως τις αντικειμενικές αξίες των ακίνητων σε μια πεθαμένη αγορά, που οι εμπορικές αξίες είναι ανύπαρκτες. Δεν θα υπάρχει ιδιοκτήτης κατοικίας που να μην πληρώνει φόρο γι αυτό του το αμάρτημα. Ακόμη κι όποιος έχει ανοίκιαστο διαμέρισμα, θα είναι τεκμήριο πλούτου. Η μόνη τους έννοια είναι να διασώσουν τον στρατό των δημοσίων υπαλλήλων, τα δικά τους παιδιά. Γαλάζιους και πράσινους. Επιμένουν στην εφεδρεία παρά την αντίθετη άποψη της τρόικας. Δηλαδή σε άλλους πρόωρη σύνταξη και σε άλλους δύο χρόνια με το 65% του μισθού τους. Στον ιδιωτικό τομέα όμως με τον μεγάλο αριθμό ανέργων. Στο ταμείο ανεργίας με 350 € τον μήνα, για έναν χρόνο μόνον. Μετά ας κόψουν τον λαιμό τους, αφού είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού. Μας οδηγούν σε απόλυτη εξαθλίωση. 

Τι τους κάνει να πιστεύουν πως με μισθούς 300 € και 13 ώρες εργασίας με εξαήμερο θα μειωθεί η ανεργία και θ’ αρχίσει η ανάπτυξη; Με αυτόν τον μισθό τι θα πρωτοπληρώσει ο μισθωτός, για να του περισσέψουν να κάνει κι άλλες αγορές εκτός από φαγητό, ενοίκιο, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ και τις ανάγκες των παιδιών του. Πως θα κινηθεί η αγορά; Με τι χρήμα; Τέρμα λοιπόν και η μόρφωση. Μόνον το δημοτικό για να καταλαβαίνουν τις ειδήσεις από την τηλεόραση, χωρίς όμως να μπορούν να τις αξιολογήσουν. Και χωρίς αγοραστική δύναμη, ποιος θα κάνει επενδύσεις; Πολλοί συμπολίτες δεν έχουν καταλάβει τι μας περιμένει ακόμη κι ελπίζουν. Επίσης ίσως δεν γνωρίζουν ότι ο μεγάλος κυβερνήτης όταν υπέγραψε το μνημόνιο, δέχθηκε η αποπληρωμή του δανείου να γίνει σε ευρώ, με το Αγγλικό δίκαιο. Δηλαδή με υποτιμημένη δραχμή, δεν ξεχρεώνουμε ποτέ. Αλλά και με συνεχή δανεισμό, αυξάνουμε το ποσόν του χρέους. 

Ο Παπακωνσταντίνου μας έλεγε πως το 2012 θα έχουμε ανάπτυξη. Τώρα μας λένε πως το 2020 το χρέος θα είναι μεγαλύτερο από το 2009. Τι κερδίζουμε; Αλλά κι αν το καλοσκεφθείτε, τι κερδίσαμε μέχρι σήμερα με το ευρώ; Μόνον ακρίβεια. Ότι είχε 50 δρχ. έγινε 0.50 € δηλαδή 170 δρχ. μία εφημερίδα της Κυριακής έχει από 2 έως 4.20 €. Ποιος θα έδινε 700 έως 1470 δρχ. για μια εφημερίδα. Το ευρώ το είδαμε δραχμή από την αρχή και βγάλαμε τα μάτια μας. Τώρα ούτε περαστικά δεν μπορούμε να πούμε γιατί δεν υπάρχει γιατρειά. Πιστεύει κανείς σκεπτόμενος άνθρωπος πως δεν μπορεί η πολιτεία να διαλύσει το καρτέλ με το λαθρεμπόριο καυσίμων; Ότι δεν μπορεί να συλλάβει την φοροδιαφυγή, ή δεν γνωρίζει ποιοι και πόσα έχουν βγάλει σε ξένες τράπεζες. Αστεία πράγματα, δεν βάζουν τα χέρια σε μεγαλοεργολάβους κι επιχειρηματίες χρηματοδότες τους. Τώρα που κόπηκε στα δύο η Αγροτική τράπεζα και το υγειές μέρος το πήρε η τράπεζα Πειραιώς, το προβληματικό πάει για εκκαθάριση. Όσοι είχαν μετοχές, έχασαν τα λεφτά τους. 

Τα 250 εκατομμύρια που χρωστούν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ από δανεισμό τι θα γίνουν; Ποιος θα πληρώσει, ή ποιος θα χαρίσει; Έτσι χωρίς ανταλλάγματα; Τον πρώτο τον γνωρίζουμε, είναι αυτός που πληρώνει τα σπασμένα. Τον δεύτερο όχι, αυτός θα έχει το όφελος. Ούτε το «καλό κουράγιο» που μας ευχήθηκε ο Olli Rehn δεν μας σώζει. Αυτός κάτι πάρα πάνω γνώριζε όταν το είπε. Εμείς το μάθαμε τελευταίοι. Όσοι το καταλάβαμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...