Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Αύγουστε καλέ μου μήνα.

Σκληρό το φετινό καλοκαίρι. Καύσωνες από τον καιρό, καύσωνες από τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για την σωτηρία μας. Πολλοί έκαναν διακοπές, ή διακοπούλες, ανάλογα με την οικονομική τους κατάσταση. Προσωπικώς έκανα μία παροχή στην ΔΕΗ και μου εξασφάλισε την δροσιά μου με την χρήση του κλιματιστικού. Βέβαια το ποσόν δεν το γνωρίζω ακόμη, έδωσα την εντολή της παροχής, αλλά το ύψος του, θα το κανονίσει η ίδια. Οι ταγοί μας δεν ζήτησαν τίποτα άλλο τον μήνα Αύγουστο, απλώς συζητούσαν τι πως κι από πού θα μας τα πάρουν. Σεβάστηκαν «τα μπάνια του λαού».

Ήταν μία από τις πολλές κι επιτυχημένες ατάκες που έλεγε ο μακαρίτης Ανδρέας, για να μην τον θυμόμαστε μόνο για κάποια άλλα, όπως «είπαμε να κάνει κανείς ένα δωράκι στον εαυτό του, αλλά όχι και πεντακόσια εκατομμύρια» αυτό το είπε σε μεγάλο στέλεχος της ΔΕΗ. Τα κανάλια φρόντιζαν κάθε μέρα στο βραδινό δελτίο ειδήσεων να μας πυρπολούν πρώτα με τα συζητούμενα νέα μέτρα κατά το ήμισυ του δελτίου και μετά να περιπλανώνται στις πλαζ με την δικαιολογία των τιμολογίων, πόσο η είσοδος, η ξαπλώστρα, η ομπρέλα, ο καφές, το τοστ κλπ. Αλλά ο εικονολήπτης όμως είχε στραμμένη την κάμερα στις ωραιότερες λουόμενες (ζουμάροντας επί το ελληνικότερο) στα μικροσκοπικά μαγιό με τον μικρό στηθόδεσμο και ας μην πω για το άλλο, τα ευκόλως εννοούμενα κλπ. Εκτός από την δική μας πυρπόληση, είχαμε κι αυτήν των δασών. Θα μου πείτε πως έχει γίνει αναπόσπαστο μέρος των καλοκαιριών και το κακό είναι πως μας έχει γίνει συνήθεια και κοντεύει να μην μας κάνει εντύπωση. 

Θα γίνει κάποια επιτροπή, θα συζητήσει περί ευθυνών, δεν θα βρεθεί άκρη, το θέμα θα μπει στο συρτάρι και θα το ξαναπιάσουμε του χρόνου. Πάντως αν είναι εμπρηστές για οικοπεδοποίηση, θα πω κάτι. Όσο υπάρχει ζήτηση, θα υπάρχει και προσφορά, δεν έχουν μόνον αυτοί την ευθύνη. Όσο το κράτος θα νομιμοποιεί αυθαίρετα κι αυτό παρανομεί. Όσο γι αυτούς που αγοράζουν για να αποκτήσουν κατοικία μέσα στο δάσος, έτσι όπως πάμε, μια μέρα θα είναι σαν να ζουν στην οδό Πατησίων. Εκτός από την ολυμπιάδα είδαμε και την ψηφιακή τηλεόραση. Όλα τα είχαμε, μόνον αυτό μας έλειπε. Τίνος σχέδιο ήταν αυτό δεν το γνωρίζουμε. Μέχρι πρότινος κάθε κανάλι είχε δικό του πομπό εκπομπής. Από πού θα πληρώνεται η εταιρεία που ανέλαβε την εκμετάλλευση; Δεν μας το είπαν. Αυτό που δεν μου αρέσει είναι, πως στην διαφήμισή τους διαβεβαίωναν πως θα είναι χωρίς συνδρομή, κάτι δεν μου πάει καλά σ’ αυτό, γιατί το τονίζουν; Και η δημόσια τηλεόραση από πού εκπέμπει; Και πως το επέβαλαν υποχρεωτικά και διέκοψαν το αναλογικό σήμα; Μήπως για να κινήσουν την αγορά νέων δεκτών κι αποκωδικοποιητών; Ας άφηναν και τα δύο σήματα κι ο κόσμος ας διάλεγε. 

Έτσι και μόνον για να μην χάσουν τα Τουρκικά σήριαλ, έτρεξαν όλοι. Είναι εκβιασμός, είναι και ντροπή. Είδαμε και τον Αρχιεπίσκοπο να πηγαίνει στο μέγαρο Μαξίμου, να ζητήσει να μην γίνουν περικοπές στους μισθούς των ιεραρχών. Πως θα τα βγάλουν πέρα με τόσα έξοδα που έχουν; Μόνον για την χρυσοποίκιλτη ενδυμασία παρουσίας, φαντάζεστε πόσο στοιχίζει; Είναι όμως δυνατόν οι εκπρόσωποι του υψίστου να είναι δημόσιοι υπάλληλοι; Άλλος είναι ο εργοδότης τους, αλ’ αυτός τους είπε απ’ την αρχή «δωρεάν ελάβετε, δωρεάν δότε» έτσι καθάρισε την θέση του και τώρα τα ζητούν απ’ το κράτος, δηλαδή από μας. Όλες οι συντεχνίες ζητούν να εξαιρεθούν από τους έκτακτους φόρους κι από την περικοπή των μισθών, θα κάνουν εξαίρεση οι αρχιερείς;. Τότε ποιοι θα πληρώσουν; Φυσικά αυτοί που πληρώνουν πάντα. Ο Αρχιεπίσκοπος όπως είναι γνωστόν είναι φιλάνθρωπος. Συντηρεί ιδρύματα, δεν προκαλεί με τον τρόπο ζωής του όπως ο προκάτοχός του. 

Είναι όμως πρόεδρος της ιεραρχίας και κατ ανάγκη ήταν υποχρεωμένος να την εκπροσωπήσει. Φαντάζομαι δεν θα του ήταν καθόλου ευχάριστο και χαλάει το προφίλ του στα μάτια των πιστών, που δεν θα σκεφθούν ότι δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά. Είδαμε και τον Γιωργάκη ν’ αλωνίζει τα νησιά του Αιγαίου, να κάνει τα σπορ του, απαλλαγμένος από ευθύνες, ποιός άλλωστε θα του τις ζητήσει. Καιρός ήταν να ξεκουραστεί λιγάκι, τόσα μίλια έκανε με το αεροπλάνο, ας κάνει μερικά και με το κανό του. Είδαμε και τον πρωθυπουργό να πίνει το καφεδάκι του στην ομόνοια. Ήταν φαίνεται μια παλιά του συνήθεια και την είχε στερηθεί λόγω της πληθώρας των μεταναστών. Το πώς οι κάμερες βρέθηκαν εκεί σε μια προσωπική του στιγμή, θα ήταν μάλλον τυχαίο. Τώρα το σχέδιο ξένιος Ζεύς του κυρίου υπουργού προστασίας του πολίτη, λειτούργησε όχι μόνον για τους αλλοδαπούς, αλλά ακόμη και για τον πρωθυπουργό. 

Τρέξτε να προλάβετε, στην Ελλάδα τα θαύματα κρατούν μόνον τρείς ημέρες. Και τέλος τα νέα νούμερα τηλεφώνων για τα ραντεβού των ασθενών με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ τα είδατε; Τα πήραν ιδιωτικές εταιρείες με ένα € ανά κλήση περίπου, ενώ το 184 είχε 0.30 € νέα επιβάρυνση σε ασθενείς ανέργους και συνταξιούχους. Τελικώς δεν πλήξαμε. Και κάτι ρομαντικό. Αυτός ο μήνας μας χάρισε δύο φορές την πανσέληνο. Θέαμα μοναδικό με τα φωταγωγημένα μνημεία, με καλλιτεχνικά προγράμματα, δύο βραδιές ανάσας στο καμίνι που μας κατακαίει τρία χρόνια, εκτός καύσωνος και δεν έχουμε ιδέα πόσο ακόμη. Φίλοι μου σας εύχομαι καλό Χειμώνα, αν και θα στερηθούμε την θέρμανση λόγω της τιμής του πετρελαίου. Ίσως έτσι να λυθεί και το πρόβλημα της υπογεννητικότητας. Ουδέν κακόν αμιγές καλού.

1 σχόλιο:

  1. Καλά τα λες Γιώργο.Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω εγώ είναι αυτή η κλήση στον ΕΟΠΥΥ πως την βγάζει φθηνότερη από τις προηγούμενες(184) ο Βουδούρης.
    Κάθε φορά που τον βλέπω να μιλάει επιμένει, και μου σπάει τα νεύρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...